Породица Станковић

Санела (17) и Стефан (21) Станковић су имали веома тешко детињство. Када су били врло мали, мајка им је нервно оболела а отац, грађевинац је био склон алкохолу. Живели су у селу које се налази 5км у брду изнад Црне Траве, коју је њихова мајка наследила од родитеља. Њихов отац је радио на разним градилиштима широм Србије и штедео због куће коју је започео да гради у Црној Трави. Међутим, пре две године супруга му умире од рака мозга, а он сам годину дана за њом. Кућа је остала у сивој градњи, само је стављена под кров. Таква судбина је нажалост оставила великог трага на Санелу и Стефана, која су постала изузетно ћутљива и повучена деца. Стефан је завршио средњу грађевинску школу и ради широм Србије као грађевинац, а када је сезона бере малине, боровнице, иде по дрва, прихвата све послове како би обезбедио средства за живот за себе и своју сестру. Санела иде у средњу економску школу у Црној Трави, прима социјалну помоћ и дечији додатак. Највећи проблем је што Санела живи у селу у којој борави само још један човек и сваки дан путује до школе и назад пешке. Највећа мука им је када Стефан мора да оде на терен да ради, јер Санела остаје сама у селу, и сама мора до школе и назад. Стефану је највећа жеља да заврши очеву кућу у Црној Трави, и тамо да могу да се преселе. Санели би било много лакше да иде у школу, а он има планове да се ожени и остане да живи у својој родној Црној Трави.
Потрешена овом причом, екипа емисије “С Тамаром у акцији” учинила је све да се њихова екипа мајстора прихвати изазова да раде кућу за брата и сестру Станковић, јер кућа по димензијама и обиму радова превазилази продукцијске и временске могућности емисије. Захваљујући добрим предузетницима који су желили да помогну Станковићима и Тамариној екипи, мајстори су добили огроман потребан материјал за фасаду и потребне раднике на фасади. Ученици средње грађевинске школе у Црној Трави на челу са њеним директором, пола недеље нису ишли на наставу како би и они учествовали заједно са Тамаром, мајсторима, Стефаном и његовим ујацима у пословима на градилишту.

Поред захтевног грађевинског подухвата, Тамара је са Стефаном и Санелом део времена провела и са ренџерима на Власини који су их упознали са мање познатим лепотама ове планине. Ренџери су Тамару и Станковиће водили до заветних дрвећа, причали им како су људи у махалама на Власини раније живели, водили их до плутајућих острва на језеру…. Захваљујући рендежрима, видели су и птице које настањују језеро и уживали у најлепшем заласку Сунца у том делу земље.
Тамара се упознала и са специфичном ношњом и кореографијом карактеристичном само за Црну Траву. Била је у јединственом Музају грађевинарства и открила због чега су мајстори у Црној Трави надалеко познати.
Једанаеста по реду, веома емотивна и посебна епизода серијала “С Тамаром у акцији”, пуна је љубави, солидарности, другарства али и подсећа колико треба да вреднујемо живот. На програму је у петак, 19.маја, на Првом програму Јавног сервиса Србије.