Породица Богдановић

Пролећни серијал емисије “С Тамаром у акцији” завршава се са једном веома необичном породичном причом која долази из села Гргуровце које се налази 10 км од Лебана. Мирослав Богдановић, је наследник породичне куће Богдановића у којој се 200 година није родило ниједно дете. Да се лоза не би угасила, у кућу су се доводила деца од стричева, деда стричева, углавном су се многа деца и усвајала. А онда се родио Мирослав. На породичном имању налази се и воденица стара 200 година, која потиче из турског времена и која је последња стара воденица која и даље меље брашно као у 18-том веку. На тој водецини радили су сви Мирослављеви преци, па тако и он. За њу се верује да се лековита, да може да учини чуда, и Мирославу и дан данас долазе људи који моле да им Мирослав помогне у решавању одређених мука.
Када је имао 21 годину, упознао је садашњу супругу Милену. У браку пуном љубави и пажње који траје више од 20 година добили су четворо деце. Емилију (18), Милана (16) и близанце Марту и Марка који имају две и по године. Милан нажалост пати од Дауновог синдрома. Лекари су саветовали родитеље да оставе Милана у специјалне установе које се баве децом оболелом од исте болести, али Милена и Мирослав су својом љубављу и пажњом успели да одгаје Милана у веома ведрог и духовитог дечка који је много наредовао у свом развитку. Сваки дан отац Мирослав га води у Лесковац у специјалну средњу школу, где Милан има девојку и планира да се жени кад заврши средњу школу. Најстарија ћерка Емилија води рачуна о најмлађим близанцима, док Мирослав и Милена раде у малињаку, и на пољопривредном земљишту. Милена је позната и као једна од најбољих куварица у селу.
Породица Богдановић живи у кући од блата, старој 200 година, коју је Мирослав са муком покушао да среди. Доградио је купатило, али није имао новца за топлотну и хидроизолацију па је купатило препуно буђи и влаге. Кућа је незгодно грађена па постоје само две огромне собе које Мирослав није знао како да прегради.
Али, решење је донела Тамара са својим мајсторима и архитектом Александром Поповићем. Село Гргуровце, познато по својој солидарности, за трен ока се окупило код куће Богдановића и помагало свих пет дана да се кућа реновира. Урађена је фасада, топлотна и хидроизолација купатила, кућа је преуређена тако да су сва доеца добила своје собе, Милена засебну кухињу и дневни боравак за себе и Мирослава.
У последњој недељи снимања екипа емисије “С Тамаром у акцији” набацила је неколико килограма захваљујући свакодневним гозбама домаћица из села, које ће гледаоци бити у прилици да виде. Милена је Тамару научила да прави “развлакуване” банице, да пече хлеб испод црепуље, а заједно су организовале целодневно уживање поред воденице за све мајсторе и пријатеље Богдановића, уз звуке најстаријег гајдаша у Србији и најстаријег хармоникаша тог краја, композитора чувеног “Јабланичког кола”. Уз гастрономске специјалитете, гледаоци ће моћи да виде и како је Мирослав помогао Тамари и њеним мајсторима у здравстваним проблемима захваљујући својој водиници. Такође, Тамара је са породицом провела читав један дан откривајући лепоте али и занимљиве мистерије Радан планине.
Претпоследња епизода трећег серијала емисије “С Тамаром у акцији” на програму је у петак 26.маја на Првом програму Јавног сервиса Србије.