Породица Деспот

Драгица Деспот је избеглица из Хрватске. Непосредно пред избијање грађанског рата, умрле су јој мајка и бака. 1995-те године у операцији Олуја, била је приморана да са оцем, братом и две сестре, напусти Бенковце. Девет дана касније настањују их у селу Александровац у општини Жабари, где живи и дан данас. Нажалост, несрећне околности се ниси ту завршиле за породицу Деспот. Драгичин брат гине на грађевини месец дана након доласка у Александровац, а недуго затим јој умире и отац.
Драгица је добила сина у ванбрачној заједници – Игора који има 14 година. Сестре су јој се удале и отишле у суседна села, а муж је напустио. У кући коју је добила на коришћење од Комесаријата за избеглице, живи дан и данас, али не може да је сређује јер није њена. Део у којој живе заправо представља део старе школе. Имају на коришћење две просторије и купатило. Све је старо и дотрајало. Драгица је радила као чистачица, надничила је пуних 20 година, школовала Игора и уштедела да купи кућу у селу Александровац код Жабара, коју је продавала општина. Нажалост у ту кућу нису могли да се преселе, јер осим зидова и крова, у кући нема ништа. Чекају да и Игор стаса, да заврши средњу школу, да поче да ради и да се заједничким снагама коначно скрасе у сопственом дому, који Драгица нема више од 20 година.
Муку породице Деспот прекинула је екипа емисије “С Тамаром у акцији” која је у рекордном року уз помоћ комшија и локалне самоуправе општине Жабари, средила Драгици двориште и срушила стару шупу у дворишту, која је само сметала јер се налазила тик уз кућу. Чак је Тамара уз помоћ неколицине предузетника донела плодну земљу и моравски шљунак и направила Драгици башту и окућницу. Уз помоћ сталних спонзора Тамарини мајстори и архитекта Александар Поповић су опремили кућу намештајем, средили купатило, кухињу и направили фасаду ради спољашње топлотне изолације.
Осим грађевинских радова, гледаоци ће у новој епизоди, видети и лепоте околине села Александровац. Манастир у селу Четереже, лепоте Мораве, историју тог краја, као и богат културни програм разних манифестација које гаје културну традицију.
Нова епизода на програму је у петак, 1.децембра у 21, на Првом програму Јавног медијског сервиса.