Породица Перић

Породица Перић је најсиромашнија ромска породица на општини Кучево. Без обзира на материјалну немаштину, Слађан и Даниела су из 17-годишњег брака одгајили 5-ро дивне деце који су одлични ђаци. Слађан је имао разведене родитеље и веома тешко детињство, за разлику од супруге, али су заједно желели да имају велику породицу. На почетку брака били су приморани да живе у заједници са Слађановим оцем, који обоје памте као најтеже године брака. Mеђутим Слађан је вредним радом на грађевини уштедео довољно новца да купи кућу у веома лошем стању, у селу Волује у близини Кучева. Колико год да је кућа била стара, од блата, без купатила, пристојне столарије, Перићи су били задовољни јер су живели сами, нико их није малтретирао нити условљавао за основне животне потребе. Живе од Слађанових дневница, социјалне помоћи и дечијег додатка. Деца Давид (13), Андријана (11), Анђела (9) добијају књиге и школски прибор, као и исхрану у школи од месне заједнице. Давид, Андријана и Анђа иду и на чувени волујски фолклор који се изводи на штулама, одакле су их другари и пријавили за емисију ”С Тамаром у акцији”. Заједно помажу мајци, чувају млађу сестру Катарину (5) и најмлађег брата Андрију (1).

Тамарина екипа је имала још једну паклену недељу која је пре свега била тешка због временских услова за рад. Уз огромну помоћ општине Кучево, јавно-комуналног предузећа из Кучева, многих приватника који су помогли материјалном и људством, Тамарина екипа је успела да Перићима уведе воду у кућу, направи купатило и кухињу, среди, кров, окућницу, фасаду и уреди двориште.

Уз огромне радове, Тамара је са Перићима откривала прелепе природне лепоте Звижда и Хомоља. Обишли су пећине Церемошњу и Равништарку, објаснили уз помоћ великог броја културно-уметничких друштава како изгледа манифестација Хомољски мотиви, како се испира злато на притокама Пека, како се игра фолклор на штулама…. Посебан гост у овој епизоди је долазак једне од највећих звезда наше народне музике Изворинке Милошевић, која је у свом родном селу Нересница објашњавала лепоте музике и обичаја Влаха у том крају наше земље.

Нова, изузетно интересантна, шеста по реду емисија ”С Тамаром у акцији”, на програму је у петак, 20.априла са почетком у 21 час, на Првом програму Јавног сервиса Србије.