Породица Рашић-Тошић

Породицу у Сокобањи је пријавио велики број мештана. Наиме, бака Миру (64), и унуке Тамару (18) и Јовану (15), задесила је несвакидашња трагедија. У породичној кући у којој сада живе, у последњих десет година умрле су обе ћерке бака Мире (Тамарина и Јованина мајка и тетка), затим је преминуо и њихов отац Горан, и на крају деда – Мирин супруг. Сви су умрли од карцинома. Уз то, млађа унука Јована болује од аутизма и иде у специјалну школу. Бака Мира се лавовски бори за обе унуке, и то је у суштини и одржава у животу. Тамара је веома рано сазрела, иде у средњу туристичку школу, ради преко лета, са баком чисти апартмане за издавање, и продаје сладолед. У принципу, и Тамара и бака Мира су веома напаћене и намучене. Тамара нажалост пати од хипохондрије због свега што јој се десило. Кад год је нешто заболи, мисли на најгоре. Њих три живе у бакиној породичној кући, која је годинама надограђивана. На малу кућу од блата су буквално дозађиване просторије, и на крају и два ходника кроз која се улази у кућу. Налази се на ћошку две улице. Сва је крива, почевши од крова, зидова до подова. Тамариној екипи је на овој кући све представљало проблем. Међутим, као и увек, када је њихова енергија у питању, ангажовао се велики број радника и комшија који су желели да помогну. Пре свега зато што су бака Мира и две унуке у ситуацији да ништа нису могле саме да среде или поправе. Екипа тесара је заменила цео цреп на крову, поправљене су греде и свуда где је кров прокишњавао. Стављени су олуци, зидови су сређени гипс плочама, урађена је фасада. А Тамарина екипа је успела и архитектонски да уради још једну дивну ствар – да овој дивној породици обезбеди сигуран извор прихода. Део куће је реноваиран у апартман за издање са посебним улазом.

Као и увек, Тамара Грујић је са Тамаром обишла и термалне изворе Сокобање, национални парк Рипаљку, и Кањон Моравице која крије предивне плаже. Откриле су и специфичности сокобањске народне ношње, као и сокобањско коло, једно од ретких у Србији, које се игра ”у лево”. Поред тога, видећете и необичне лепоте села Врмџа, које из године у годину, има све више нових житеља који долазе из иностранства.

Ова епизода је последња у сезони у којој се реновира кућа породице која живи на територији источне Србије. Иако је остављена за крај, због проблематике грађевинских радова, сигурни смо да ће измамити највише емоција. Будите са нама, у петак, у 21 час, на Првом програму Јавног сервиса Србије.