Реновирање Онколошког одељења Педијатријске клинике у Крагујевцу

Последња епизода пролећне сезоне емисије ”С Тамаром у акцији”, како је раније најављено, представља први специјал Тамарине екипе, од када је њена емисија почела да се емитује на Јавном медијском сервису. Први пут Тамарини мајстори се хватају у коштац са обимнијим и захтевнијим грађевинским радовима. У питању је реновирање хемато-онколошког одељења Педијатријски клинике у Крагујевцу.

Позив за помоћ и евентуалну сарадњу Тамара је добила од удружења Нурдор пре неколико месеци. После озбиљних припрема и снимања свих епизода у пролећној сезони, Тамарина екипа се прихватила озбиљног посла. Педијатријска клиника у Крагујевцу је пре само неколико месеци била принуђена да отвори, тачније прилагоди један део другог спрата педијатријске клинике у хемато-онколошко одељење. Основни проблем био је што кухиња и купатило нису били прописно одвојени, што су собе биле неадекватно подељене, пуне влаге на плафонима, подови су били у критичном стању као и столарија и тераса (генерално на целом спрату).

Уз помоћ пре свега Тамариних спонзора који су за ову епизоду донирали много већу количину материјала него за уобичајену, уз помоћ удружења ”После кише” из Крагујевца, који су физичким радом све време помагали Тамариним мајсторима, екипа је успешно завршила реновирање одељења.

Уз грађевинске радове, Тамара је покренула још једну веома важну акцију за читаву Педијатријску клинику. Наиме, од свог оснивања 1964-те године, клиника која има четири спрата не поседује теретни лифт у функцији. За време акције, Тамара је захваљујући представницима националних и локалних тв и радио станица покренула акцију прикупљања новчаних средстава за теретни лифт. Први су се одазвали Тамарини спонзори прикупивши заједно значајну суму, а затим и други приватници из Крагујевца, као и фондација Драгице Николић.

Такође уз помоћ малишана из Крагујевца, Тамара је прикупила довољно дечијих књига за дечију библиотеку на одељењу.

Како су текли радови, како изгледа борба за излечење, са којим све тешкоћама се сусреће медицинско особље педијатријске клинике, како изгледа када се укључи много људи и деце доброг срца око заједничког хуманитарног циља, гледајте у посебној, специјалној епизоди емисије ”С Тамаром у акцији”, у петак 8-мог јуна на Првом програму Јавног сервиса Србије са почетком у 21 час. Овакве посебне епизоде, постаће пракса за Тамарину екипу. Наиме свака наредна сезона завршаваће се једним специјалом у коме ће се помагати неком Удружењу или рањивој групи људи.

 

После летње паузе, Тамарине акције се настављају на западу Србије, а емитовање почиње у другој половини септембра месеца.