Porodica Trifunović

Milan Trifunović (37) je živeo veoma skromno, u selu kod roditelja u okolini Valjeva. Kada je hteo da se osamostali sa 18 godina, živeo je u predgrađu Valjeva, selu Popučke kao podstanar kod starijeg bračnog para koji nije imao dece. Radio je svašta, nadničio, pomagao je i svojim stanodavcima, sredivao sve po kući i dvorištu. U ranim dvadesetim upoznaje Marinu, suprugu i sa njom zasniva porodicu. Njegovi stanodavci Mira i Mirko, koji su ga zavoleli kao sina mu poklanjaju deo placa, na kome on sa ocem počinje da gradi kuću. U braku sa Marinom Trifunović (37) dobio je petoro dece: Nikolinu (19), Krstivoja (17), Bojanu (13), Ivanu (11) i Milicu (10). Počeo je da radi kao domar u osnovnoj školi, i da posle radnog vremena nadniči kako bi završio kuću. Medjutim, posle nekoliko godina teškog života, žena i sin napuštaju porodicu i Milan ostaje sam sa četiri ćerke. Njegova supruga se u brakorazvodnoj parnici čak odriče ćerki, i ubrzo zasniva novu bračnu zajednicu. Čitava ta situacija, ostavila je na Milana i devojčice duboke emotivne posledice. Devojčice su veoma povučene i melanholične, Milan je upao u tešku depresiju. Mnogo je radio, međutim zbog velikih životnih troškova, nije uspevao da izmiruje sve obaveze na vreme, pa su porodici Trifunović isključili struju kući. Devojčice su zbog toga mnogo vremena provodile na selu kod babe i dede, u seoskoj kući bez kupatila. Kuću u Popučkama Milan je sagradio na dva sprata, podigao krov, napravio dva kupatila na oba sprata, počeo da sređuje kuhinju. Ali nije mogao da završi fasadu, plafone, toplotnu izolaciju na krovu da završi stepenište za gornji sprat, da uradi plafone na gornjem spratu. I nažalost, više od četiri godine nema struju.

Tamarina ekipa majstora uhvatila se u koštac sa svim građevinskim problemima porodice Trifunović. Tamara se pre svega usmerila na rešavanje duga za struju i nabavku novog brojila jer je Milan u međuvremenu skinut sa sistema. Uz pomoć nekoliko divnih privrednika i ljubaznost direktora EPS-a, Tamara dobija za Milana novo brojilo i izmiruje dug za struju. Uz pomoć lokalne samouprave i Javnog komunalnog preduzeća iz Valjeva, Tamarini majstori uspevaju za 5 dana da potpuno renoviraju enterijer Milanove kuće, da urade fasadu, naprave ogradu oko kuće, i pobrinu se da svaka ćerka dobije svoju zasebnu sobu, posle toliko godina neuslovnog života.

Pored građevinskih radova, gledaoci će se upoznati sa prirodnim lepotama valjevskih planina, manastira, upoznati se sa burnom istorijom ovog grada kroz priču o Muselinovom konaku, gde se dogodila tragična „seča knezova“, priču o „Valjevskoj bolnici“ kroz postavku jednog od najboljih muzeja grada u Srbiji, kao i upoznavanjem Tešnjara, čuvenoj dela grada u kojoj su se snimili gotovo svi srpski filmovi epohe 19-tog i ranog 20-tog veka.

Nova epizoda emisije „S Tamarom u akciji“ na programu je u petak, 23-ćeg novembra sa početkom u 21h na Prvom programu Javnog servisa Srbije.