Porodica Antonić

Svetlani Antonić (58) se život naglo pogoršao kada je dobila ćerku Spomenku (33). Spomenka pati od Retovog sindroma, veoma retke bolesti koja podrazumeva nekoliko teških poremećaja i vodi u potpunu invalidnost. Od samog detinjstva deteta, Svetlanu muž počinje da je vara, da ne dolazi kući, i ona je bila primorana da se vrati kod majke i oca u selo Brnjac, na porodično imanje. Dok su joj roditelji bili živi, u svemu su joj pomagali. Nakon smrti, otac tri kućice na imanju ostavlja svojim trima ćerkama. Svetlanine sestre su se u međuvremenu udale i otišle da žive u druga sela. Na imanju Svetlana živi u svojoj kućici, ali kuva u drugoj, a kupa Spomenku u trećoj jer, njena kuća, nema osnovne uslove za život. Spomenka, njena ćerka, nije svesna stvarnosti, ne može da hoda, gubi ravnotežu, ponašanje joj je autistično, ima skoliozu…potrebna joj je briga non stop. Od kada se porodila Svetlana nije spavala duže od četiri sata noću, jer joj ne spava ni Spomenka.

Pre nekoliko godina upoznala je Dragana, čoveka koji je imao veoma težak život posle razvoda, i dogovorila se da ga primi na imanje, a da zauzvrat, on vodi računa o ovcama, kokoškama, kozama. Kad zatreba, vodi je u grad na lekarske preglede. Dragan živi u drugoj kući i predstavlja joj jedinu pomoć i jedinog prijatelja kojeg ima u životu.

Uz pomoć komunalnih službi opštine Loznica, Tamarini majstori dobili su svu neophodnu pomoć u dodatnom materijalu i ljudstvu pri renoviranju Svetlanine kuće. Zaposleni iz gradskog vodovoda su domaćinstvo priključili na seoski vod, iskopali septičku jamu, priključili kuću na kanalizaciju, kako bi Tamarini majstori napravili kupatilo i kuhinju u Svetlaninoj kući. Interijer kuće prilagođen je osobi sa invaliditetom, prošireni su štokovi, u kupatilu su montirana pomagala, a ispred kuće su bravari napravili rampu, dok je Dunav osiguranje osim osiguranja domaćinstva doniralo i invalidska kolica, s obzirom da Svetlana već dugi niz godina ne može sa Spomenskom da prošeta po selu, jer se Spomenka brzo umori. Onoliko koliko su mogli da olakšaju život Spomenki, Tamarina ekipa je vodila računa o svakom detalju.

Osim građevinske akcije, gledaoci će videti divan putopis okoline Loznice, Drinu, Banju Koviljaču, Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, kao i njegovu prvu školu, manastir Tronošu.

Nova epizoda na programu je u petak, 28.decembra sa početkom u 21h, na Prvom programu Javnog servisa Srbije.